ilten i blodet

KOL patienter kan med fordel benytte et pulsoximeter. Patienter med KOL er mennesker der er ramt af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, som altså bliver forkortet KOL. Det er umuligt at blive rask som situationen er i dag, men en hel del af dem der har udviklet KOL pga rygning kan hæmme udviklingen af KOL med et rygestop. For Patienter med KOL er det meget vigtigt, at vide at der hele tiden bliver transporteret ilt med blodet rundt i korpus, ligesom det uden tvivl også er meget vigtigt for alle andre mennesker.

Med pulsoximeteret er det muligt at måle mængden af hæmoglobin i blodet, som er det protein som sender ilten med rundt i blodet og til vævet. Hvis der ikke er nok ilt tilstede i blodet, vil mængden af hæmoglobin ligeledes også falde. Svaret på dit pulsoximeter vil komme ud i SpO2, som derfor kan fortælle dig om mængden af ilt i blodet. Denne værdi vil normalt ligge imellem 95 – 99 %, men det er langt fra ualmindeligt at man ser værdier ned til 90 %. Man kan eventuelt tage en dialog med sin læge hvis du synes, at dine værdier ligger rimelig lavt. Man bør derudover være opmærksom på, at kontakte egen læge hvis indholdet af SpO2 pludselig falder kraftigt i forhold til det normale plan.

Det er let at bruge et pulsoximeter, alt man skal gøre er at fastgøre instrumentet på din ene finger. Der medfølger altid en brugsanvisning som beskriver hvorledes man specifikt bruger sit pulsoximeter, men det er meget ligetil. Når dit pulsoximeter er klikket fast på fingeren begynder det, at måle ens puls. Ens pulsoximeter måler pulsen ved brug af bittesmå censorer som kan føle sig frem indtil blodet begynder at pumpe. Imens pulsen måles, er ens pulsoximeter også i gang med, at finde mængden af ilt i blodet, dette gøres via noget så banalt som lys. Ved at sende lys med en bestemt bølgelængde er det muligt, at finde indholdet af ilt i blodet, dette gøres ved at se på hvor meget af lyset som absorberes. Du bør ikke være urolig for at benytte dit pulsoximeter da det på ingen måder er smertefuldt, at afbenytte pulsoximeteret det mest alvorlige kan være, at instrumentet strammer en lille smule om fingeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *