Tjek dit iltindhold i blodet

Af forskellige grunde kan, mennesker godt i perioder have behov for, at kunne måle indholdet af ilt i deres krop. Flere mennesker heriblandt KOL patienter kan have behov for, at tjekke indholdet af ilt i blodet løbende også hjemmefra. Til dette er der brug for en form for iltmåler, der let skal kunne måle indholdet af ilt i blodet.

En sådan iltmåler kunne meget vel være et pulsioximeter. Et pulsioximeter er muligvis den letteste iltmåler på markedet, hvis du gerne vil kunne bestemme indholdet af ilt i dit blod hurtigt og ikke mindst præcist. Det smarte ved, at bruge et pulsioximeter som iltmåler er, at det er et lille og billigt apparat, som du let kan have liggende derhjemme.

Der findes selvfølgelig også andre apparater der kan fungerer, som iltmåler, men et pulsioximeter er klart det mest let anvendelige iltmåler apparat. Andre mere detaljeret iltmåler apparater kan findes på hospitaler og lignende, men også her bruger man ofte et pulsioximeter.

Det er let at anvende en iltmåler (pulsioximeter), alt du skal gøre er, at sætte det fast på den ene finger. Herefter begynder apparatet, at sende lys med bestemte bølgelængder igennem fingeren. Din iltmåler kan så ved hjælp af absorbans bestemme indholdet af hæmoglobin i blodet. Hæmoglobin er et protein der bruges til, at transporterer ilt fra lungerne ud til vævet. Indholdet af hæmoglobin i blodet vil derfor også være afhængigt af indholdet af ilt i blodet.

Normalt vil en iltmåler give et resultat med værdien SpO2 og dette skulle gerne give en værdi imellem 95 til 99 % hvilket er tilfældet for de fleste. Der er dog ingen grund til, at gå i panik såfremt, at man får en værdi ned til 90 % det er ikke helt ualmindeligt. Man bør dog i stedet være opmærksom på store udsving, der kan være et tegn på, at der er noget galt.

Det gør ikke ondt, at bruge et pulsioximeter, som iltmåler. Et pulsioximeter bruger, som beskrevet tidligere lys til, at undersøge indholdet af ilt i blodet. Det er derfor blot lys der bliver sendt igennem din finger og ikke noget du kan mærke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *